Op zondag 22 april staan wij op de jubileumeditie van de Natuur & Milieumarkt in het Sarphatipark.
We hebben planten, potten, planthangers, zaden en groene cadeautjes.
De markt begint om 12:00 en duurt tot 16:00. Komt allen!

Over de Natuur & Milieumarkt door het NMT

25 jaar Natuur&Milieumarkt
Onze jaarlijkse groen en activiteitenmarkt, dit jaar óp de Dag van de Aarde zondag 22 april 2018, is de aftrap voor het nieuwe groeiseizoen. Altijd heel gezellig en dit jaar voor de 25e keer. Biologische kwekers, streekproducten, rondleidingen van IVN Amsterdam, Jizzbirding en excursie naar een lokaal wormenhotel, allerlei buurtinitiatieven, informatiekramen, kinderactiviteiten gelardeerd met akoestische muziek.

Historie
In 1993 heette het Geveltuinendag De Pijp en bestond uit een groenmarkt en een grote berg aarde aan de Ceintuurbaan bij het toenmalige kantoor van het Wijkcentrum Ceintuur (nu Wijkcentrum De Pijp). Die geveltuinendag is een paar keer van locatie veranderd en vindt sinds 2010 plaats in het Sarphatipark, vlak bij het monumentale Groen Gemaal. In de loop der jaren is het aantal deelnemers ook gegroeid, maar nooit teveel. Het is en blijft een buurtevenement, gezellig en vooral groen!

Ooit begon het met het lichten van een trottoirtegel. En toen nog een en nog een. Dit staaltje van burgerlijke ongehoorzaamheid werd in het wijkcentrum opgepakt en ondersteund.
In De Pijp was het percentage groen per bewoner het laagst van de stad en volgens sommigen zelfs van het land. Dat groen werd door iedereen gemist, maar smalle straten en dichte bebouwing beperkten de mogelijkheden. Tot in de zeventiger jaren een paar bewoners die eerste tegel lichtten en een klimplant tegen de gevel aanzetten. Een voorbeeld dat door velen werd nagevolgd. Later kwamen bakfietsteams, bemand door buurtbewoners en krakers, helpen om geveltuinen aan te leggen.
Nu, 25 jaar verder, is het fenomeen geveltuinen in Amsterdam helemaal ingeburgerd. Met als resultaat dat nu er duizenden geveltuinen zijn, alleen al in De Pijp.

Wie maakt de mooiste foto!
Ter gelegenheid van het 25 jarig bestaan zoeken we oude foto’s, maar ook nieuwe! Wie maakt de beste fotoweergave van de Natuur&Milieumarkt op 22 april? De drie beste inzendingen onderscheiden we en krijgen een prijs. Alle foto’s gaan we in de maand mei tentoonstellen en publiceren op al onze media.

Groen is goed voor het milieu!
Al het groen in de openbare ruimte verzacht niet alleen al die harde stenen contouren, het is ook nog goed voor het milieu. Vogels, vlinders en insecten vinden er voedsel en kunnen er nestelen en schuilen.
Net als in een kale woonkamer zorgt een kale straat voor meer geluidsweerkaatsing. Wat doe je in je woonkamer als er teveel echo is? Juist, je hangt gordijnen en legt een kleed neer. Datzelfde effect hebben gevel- en boomtuinen en groene gevels, het zorgt voor geluiddemping. Daarnaast vangen bladeren fijnstof op, dat daarna wegspoelt door regen. Bovendien heeft groen een isolerende werking. Best fijn in de zomer als de zon vol op de gevel staat.