In het kort over de lezing: ‘Uit plantengeneeskunde ontstond de moderne farmacie, uit boerenwijsheid ontstond de landbouwkunde en uit de kruidenkennis van artsen en apothekers ontstond de botanie’. Het bestaan van geneeskrachtige planten is sinds mensenheugenis bekend. In de middeleeuwen werd bijvoorbeeld een elixer uit de bast van de treurwilg gebruikt als pijnstiller en nu blijkt dat daarin een stof zit die veel weg heeft van onze aspirine. Nog steeds staan bij het zoeken naar nieuwe medicijnen vaak natuurproducten model. Daarbij wordt de chemische samenstelling en de geneeskrachtige werking ervan opgespoord, gezuiverd en nagemaakt.
De lezing ‘Medicinale Planten’ vindt plaats op zaterdag 18 juni

Locatie Greennest Gallery
Start 15:00 – 17:00
kosten 10 euro
aanmelden via info@greennest.nl

Arend Wakker Medicinale Planten lezing Greennest

Wie is Arend Wakker?

‘Ik ben afgestudeerd in de geologie, maar heb daarna een carrière in de automatisering doorlopen. In de laatste twintig jaar ben ik weer teruggegaan naar de natuur en heb mij helemaal gericht op natuurstudie en natuureducatie, twee onderwerpen die dicht bij mijn hart staan.

Ik ben actief als rondleider bij het IVN en de KNNV in Amsterdam. In verschillende botanische tuinen geef ik naast rondleidingen ook cursussen in plantenevolutie. Bij het IVN en in het Vondelpark leid ik natuurgidsen op.

Natuurkennis en helemaal ‘plantenkennis’ zie ik als een erg onderschatte bron van  inspiratie en verwondering. Onze moderne maatschappij is in grote mate afhankelijk van de natuur om ons heen, een afhankelijkheid die alleen maar groeit. Voor onze voeding, genezing en gezondheid putten wij uit een plantenwereld die we grotendeels uit onze steden hebben verbannen. Dit maakt voor mij natuureducatie zo belangrijk, ook als stadbewoner.

Kennis vind ik even belangrijk als verwondering, beide geven mij mooie verhalen om door te vertellen. Bijna altijd loont het de moeite om onze aandacht te richten op de vertrouwde wereld om ons heen en ons te verwonderen over alle details die daar wachten op ontdekking. De wereld is een vat vol verhalen! ‘

Meer over Arend Wakker zie: Open Oog producties